top of page

#7 - Wat moet ik doen om een eigen zaak te beginnen?

Bijgewerkt op: 28 jul. 2023


Dus, je hebt al een tijdje een leuk business idee in je hoofd, misschien zelfs al een naam, een prototype van je product enz maar nu zit je met de vraag. Hoe moet ik mijn zaak gaan starten? Welke stappen moet ik zetten om dit officieel te maken? Dat is een vraag dat ik vaker terug zie in mijn DMs dus daarom maak ik hier graag een blogpost van. Liever luisteren i.p.v te lezen?

Beluister dan deze informatie in podcastaflevering 7.

Deze blogpost is gericht naar pre-starters of dames die al een tijdje bezig zijn met een hobby en dit nu eindelijk officieel willen gaan maken. Ben jij dat? Lees dan zeker verder! Ken jij iemand voor wie deze blogpost interessant kan zijn, stuur het haar dan zeker door zodat zij hier ook profijt van kan hebben in sha Allah.


Bijberoep of hoofdberoep?

Om te beginnen, bekijk je eerst of je in bijberoep of hoofdberoep gaat starten. Bijna iedereen in mijn omgeving, inclusief mijn klanten, starten eerst in bijberoep. Dit vooral omdat de sociale bijdragen als bijberoeper vele lager zijn dan als hoofdberoeper. Dit maakt een bijberoep een ideale tussenstap! Afhankelijk van je huidig statuut dien je met verschillende regels rekening te houden. Er zijn 5 verschillende opties om in bijberoep te starten.


Je bent nog in loondienst: je kan dan een bijberoep starten wanneer je minimum 19 uur per week werkt. De inkomsten van je bijberoep zijn onbeperkt en je kan dus zoveel bijverdienen als je wilt, zelfs als het meer is dan je loon in hoofdberoep!


Je bent student: Je bent tussen 18 en 25 jaar oud, studeert aan een erkende onderwijsinstelling, bent ingeschreven voor minimaal 27 studiepunten (ECTS) per schooljaar of 17 lesuren per week en om een erkend diploma te behalen, volgt regelmatig de lessen (voor minimaal 27 studiepunten per schooljaar of 17 lesuren per week). Neemt je onderwijsinstelling geen afwezigheden op, dan kan je aan de hand van een puntenlijst of attest aantonen dat je hebt deelgenomen aan de examens. Is je netto belastbaar inkomen lager dan 14.658,44 euro? Dan ben je nog ten laste van je ouders én betaal je beperkte sociale bijdragen!


Je bent werkzoekend: dan kan je beginnen in bijberoep via de “Springplank naar zelfstandige” onder bepaalde voorwaarden en dit voor max 12 maanden. Daarna kan je de sprong maken naar hoofdberoep of als dat niet lukt weer op je uitkering terugvallen maar stoppen met je bijberoep. Wil je een artistieke activiteit uitoefenen? Dan is er geen limiet van 12 maanden, wel de limiet van je netto belastbaar inkomen rond de 4600 EUR (jaarlijks!).


Je ontvangt een ziekte/invaliditeitsuitkering: wil je in bijberoep starten, dan kan je toestemming vragen aan de adviserende geneesheer van jouw mutualiteit. Krijg je een goedkeuring? Dan kan je starten in bijberoep zonder je uitkering te verliezen. Uiteraard hangen hier ook voorwaarden aan, vergeet dit zeker niet te vragen aan jouw mutualiteit wanneer je de toestemming gaat aanvragen.


Je bent gehuwd, je partner werkt voltijds en je bent “huisvrouw”: je kan een gelijkstelling aan bijberoep aanvragen via artikel 37. Dit wil zeggen dat je sociale bijdragen betaalt als iemand in bijberoep, maar je bouwt hier geen eigen rechten mee op. Geen pensioen, geen ziekte/invaliditeitsuitkering, geen werkloosheidsuitkering.Maak een business plan

Meestal niet verplicht, maar toch een hele belangrijke stap die vaak vergeten wordt!


Nu wat is een business plan en waarom heb ik er eentje nodig?

Een business plan is de handleiding van je bedrijf. Daarin verwerk je jouw idee, boodschap, markt, product, zichtbaarheid, proces en je financieel plan.


Een business plan is meestal niet verplicht, maar wel broodnodig als je serieus aan de slag wil gaan met jouw bedrijf! Want een goed businessplan inspireert en motiveert en geeft jou de brandstof en de zuurstof om elke dag het beste van jezelf te geven voor je zaak. Ook na je start blijft een business plan belangrijk. Het is jouw kompas/gps en zorgt ervoor dat je kan bijsturen indien nodig.


Als je een goed uitgewerkt business plan hebt, is er meer rust in je hoofd en heb je een veel betere focus doordat je een concrete (actie)plan hebt. Dit is echt de basis voor een succesvolle en winstgevende onderneming in sha Allah!


Een business plan is niet voor altijd in steen gebeiteld, het evolueert net als jouw zaak en jij zelf.


Voor velen is er verwarring tussen business plan en een financieel plan.

Maar wat is nu het verschil tussen een business plan en een financieel plan?


Een financieel plan maakt deel uit van je business plan.


Zonder financieel plan heb je geen zicht op hoeveel omzet je moet halen om je droomsalaris te verdienen. En sta er even bij stil, is dat net niet één van de redenen waarom je bent begonnen met ondernemen? Met als doel te doen waar jij blij van wordt EN financiele vrijheid te creeeren voor jezelf?


In het businessplan zal je meer vertellen over je idee, boodschap, markt, etc... daar is plaats voor je passie en je verhaal. Maar dat is op zich niet genoeg!


Voor een stevige basis moet je ook hebben nagedacht over cijfers, over geld, over inkomsten en uitgaven. Over het financiële plaatje dus.


En ben je al een tijdje bezig maar draai je nog altijd niet voldoende om jezelf je droomsalaris uit te betalen? Maak dan (opnieuw) je business plan, want dat gaat je zoveel inzichten geven die je zonder niet hebt!


Voor je financieel plan maak je:

 • jouw sales plan (te verwachten omzet/doel omzet) en hoeveel producten je hiervoor moet verkopen om aan dit bedrag te komen. En met product bedoel ik zowel product als dienst. Dus ben je een dienstverlener, kan dit een pakket zijn van een dienst die jij aanbiedt

 • zet deze cijfers iedere maand ook naast je gerealiseerde omzet. Zo kan je zien of je je doelen hebt behaald en waar je aan moet werken als je jouw maanddoel niet hebt gehaald

 • overzicht van jouw vaste kosten (zowel de maandelijkse als de (half)jaarlijkse

 • indien je producten verkoopt een overzicht van jouw variabele kosten en de kostprijs per product (niet de leukste job maar dit MOET echt gebeuren anders weet je niet eens of je goed bezig bent)

 • hoeveel producten je moet verkopen per maand om je droomsalaris te verdienenAls je hier vastloopt en het lukt je niet in je eentje om je business plan te maken, ik heb hier een mini membership over gemaakt, met een hele korte video’s en korte opdrachten en handige excel template voor je financieel plan zodat je in een mum van tijd hier je business plan hebt gemaakt. Met mijn 1 op 1 klanten maak ik dit samen met hen en dit heeft tot nu toe ALTIJD voor de nodige AHA momenten gezorgd. Omdat ik prestarters en starters deze basis gun, is de investering slechts 27€ per maand en je krijgt hier onbeperkt toegang voor. Omdat jij nu mijn blogpost leest heb ik ook de code PODCAST en dan ontvang je 7€ korting op deze cursus, ga hiervoor naar muslimamakers.be/membership waar alle informatie staat.Regel de formaliteiten

 • Heb je bepaalde diploma’s, attesten, vergunningen nodig?

 • Niet alleen moet je kiezen of je in hoofd of bijberoep, maar ook of je voor een eenmanszaak gaat of een vennootschap.

 • Denk na over je maatschappelijke zetel, want deze komt in het KBO, facturen, website etc te staan. Wil je liever niet dat jouw eigen adres zichtbaar is, kies dan bvb voor een coworking plek.

 • Open een zakelijke rekening

 • Vraag je ondernemingsnummer aan via Xerius, Acerta, Liantis, Partena, etc

 • Activeer jouw btw nummer bij de btw administratie (tip: je kan dit ook overlaten aan Xerius, Acerta, Liantis, Partena, tegen een kleine vergoeding). Het is ook hier dat je dan doorgeeft of je bvb de btw vrijstelling aanvraagt voor kleine ondernemingen van een omzet lager dan 25000 EUR


Dit was het in het kort, mocht je hier vragen over hebben kan je mij altijd een DM sturen op Instagram of een mailtje naar info@muslimamakers.com


Comments


bottom of page