top of page

#9 - Waarom je jezelf goed moet kennen, zeker als ondernemer

Als ondernemer vind ik dat je veel meer wordt uitgedaagd dan in loondienst. Ik heb beide gedaan en daar waar ik in loondienst nooit echt de tijd of moeite stak ik het mezelf beter leren kennen en begrijpen, heb ik dat als ondernemer echt met vallen en opstaan moeten doen. Je wordt als ondernemer ook veel meer uitgedaagd, sowieso op alle vlakken, maar op dus op dat vlak.

En als je het zweverig vind klinken, wil ik dat je even stilstaat bij wie je bent als persoon. En of je jezelf goed kent als persoon?


Liever beluisteren in een podcastaflevering i.p.v te lezen?
Moet dat, meegaan met de massa?


In loondienst wordt er verwacht dat je meegaat met de massa, en ik heb mij daar altijd nooit op mijn plek gevoeld, er waren veel dingen die ik niet wou doen maar toch deed omdat dat gewoon verwacht werd. Ik heb het niet over de taken, want daarvoor wordt je betaald.


Maar om een voorbeeld te geven, ik bleef niet graag lunchen met de collega’s, ik ging liever wandelen. Afterdrinks en teambuildings wilde ik ook het liefst van al skippen. En ja dat van de afterdrinks had sowieso te maken met mijn islamitische waarden, ik voelde mij dan ook nooit goed om tussen collega’s te zitten met al dat alcohol maar het zat ook weer dieper dan dat. Maar ik wist zelf nooit waarom?


Waarom ik dat allemaal liever niet wilde doen?

En dat had eigenlijk vooral te maken met dat ik mezelf gewoonweg niet goed kende en ook niet de tijd nam om stil te staan en dieper te DURVEN kijken (dat vooral) en zien van wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik?

Als je net als mij uit een groot gezin komt, dan weet je ook dat we dat niet hebben meegekregen in onze opvoeding (wat ik trouwens begrijp vanuit de vorige generatie) maar daarom wil ik het vandaag hierover hebben.


Ken ook de "minder" goede kanten van jezelfIk weet zo bijvoorbeeld pas sinds mijn 30ste (ben nu bijna 35 jaar) van mezelf dat ik introvert en hoogsensitief ben en die 2 zaken hebben gewoonweg een hele grote invloed letterlijk alles wat ik doe. Dat verklaarde trouwens ook waarom ik die afterdrinks, en teambuildings en zelfs de lunches niet wou doen want ik was al zo overprikkeld van 8 u per dag te werken met niet alleen een drukke werkdag maar ook nog de werksfeer waarin ik zat. Deze werksfeer was bij mij helaas altijd wel vrij toxisch en ik dacht vroeger dat dat een normale werksfeer was, maar dat was het niet. (Ik dacht vroeger trouwens altijd dat ik gewoon raar ben en nooit stilgestaan waarom ik het met bepaalde zaken moeilijk had.)

Dus ik zie die mensen al 8uur op een dag, ik wilde echt niet nog extra uren spenderen met hen want niet alleen was ik zo overprikkeld maar mijn sociale batterij was gewoonweg op. Maar dit besef, had ik toen dus nog niet. Want ik was jong, in loondienst en moest mee met de massa. Dus voila, vandaag de dag houd ik hier allemaal rekening mee, ik probeer hiermee ook niet over mijn limieten te gaan en mijn eigen omgeving houd er ook rekening mee. En dat komt alleen maar omdat ik


1. Nu Weet hoe ik ben EN

2. Dit kan communiceren naar mijn directe omgeving.

Het is heel oneerlijk naar je directe omgeving (en hiermee bedoel ik je gezin en vriendenkring etc) toe om te verwachten dat ze rekening houden met jouw noden als jij het zelf niet eens weet en niet communiceert naar hen toe.


Je ziet dat vaak ook bijvoorbeeld in huwelijken dat er langs beide kanten bepaalde verwahctingen zijn en dan zijn en frustraties, ruzies of wat dan ook, omdat je bepaalde zaken over jezelf nog niet goed weet en dit niet communiceert; Ik ga hier ook niet te diep op in want ik ben geen relatietherapeute ofzo maar dit om maar een voorbeeld te geven over hoe belangrijk het is om jezelf beter te kennen en te begrijpen.


Durven stilstaan bij jezelf is waar jouw groei begintDus vandaag wil ik dat je eventjes stilstaat bij jezelf, ken ik mezelf eigenlijk wel? Wie ben ik? Wat wil ik? Wat wil ik helemaal niet? En waarom?


Als je dit weet kan je aan je doelstellingen gaan werken en jezelf de vragen stellen:

waar sta ik nu?

Ben ik hier blij mee?

Waarom wel of waarom niet?

Waar wil ik naartoe?

Op welke termijn?

Welke veranderingen moet ik hiervoor doen?

Zie ik dat wel zitten?

Is dit in lijn met mijn islamitische waarden & normen en met mijn eigen waarden en normen?


Met mijn 1 op 1 klanten begin ik altijd eerst met een module ondernemersmindset en doelstellingen, dat zit trouwens ook in het membership dat eraan zit te komen, en daar komen mijn klanten echt al tot zoveel inzichten over zichzelf omdat je bepaalde vragen moet beantwoorden die je jezelf waarschijnlijk nooit hebt gesteld. En nog voor die module zou je eigenlijk deze vragen die ik hierboven opsomde al in kaart kunnen brengen maar ook je persoonlijkheid.


Persoonlijkheidstesten


Een leuke tool om je persoonlijkheid wat ik kaart te brengen zijn persoonlijkheidstesten. Je kent ze waarschijnlijk wel van wanneer je ging solliciteren zat dat er soms standaard tussen.

Je hebt er verschillende zoals www.16personalities.com bijvoorbeeld. Daar kan je de test online doen en dan zie je welke type je bent zeg maar en een korte schets hoe deze persoonlijkheid is, wat de sterktes en zwaktes zijn, hoe dat zich dat vertaalt in je romatische relaties zoals zij dat noemen, maar je huwelijk dus, hoe dat zich dat vertaal naar je vriendschappen, als moeder/vader, jouw carriere etc. Zo’n persoonlijkheidstesten als deze zijn gebaseerd op wetenschappelijke basis, en is in tegenstelling tot je sterrenbeeld ofzo dus geen shirk. Het gaat echt om vragen beantwoorden om uiteindelijk je karakter zowat in kaart te brengen. Het voorspelt niks.


Als je jouw type al kent, laat het weten onder de instagram post over deze aflevering, en anders raad ik je aan om deze test eerlijk in te vullen en ik ben heel benieuwd of dat jij jezelf hierin herkent en nog belangrijker mss, of dat al bepaalde inzichten geeft?


Mocht je nieuwsgierig zijn, mijn type is advocate en klopt echt als ik dat zo lees. Ik ga dat hier niet allemaal omschrijven hoe dat type in elkaar zit, dat kan je op de website zelf ook bekijken. En als je het leuk vindt, laat je partner, oudere kinderen, zussen, broers, teamleden, vriendinnen ook een de test doen en zien of jij hen daarin herkent.


Dus ja ik ben super benieuwd of je hiermee iets bent, laat het zeker weten onder mijn instagram post. Tot de volgende blogpost in sha Allah!

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page